Duckmotion

Hoe maak je kwaliteitsvideo's met een smartphone?

"Om video's te maken heb je professionele apparatuur nodig en dat kost te veel". Als je dat ooit gedacht hebt, heb je het mis. Video's maken zonder professionele apparatuur is mogelijk! Oh ja. Tegenwoordig doet je smartphone het prima. 

 

Als bedrijf kunnen je resultaten echt een boost krijgen dankzij het opnemen van video in je strategie. Of het er nu om gaat je verkoop te stimuleren, je reputatie te ontwikkelen, je bedrijf voor te stellen, je interne communicatie te optimaliseren, … de video past zich aan al je behoeften aan. Het is belangrijk een video te maken die overeenstemt met je doelstellingen. Ontdek enkele concrete voorbeelden in dit artikel.

Hoe maak je een video zonder professionele apparatuur?

Dat is allemaal goed en wel, maar hoe doe je dat zonder apparatuur? Nou, we geven je in dit artikel enkele tips over hoe je een kwaliteitsvideo kan maken met alleen een smartphone. In het tijdperk van de snack contentmaken de meeste mensen hun TikTok video's, Instagram filmpjes,... met hun smartphone. En als je meer wil weten over hoe je video's maakt als een pro, het is via deze link.
Smartphone video
Vergeet niet je smartphone op vliegtuigmodus te zetten, zodat je niet gestoord wordt door meldingen tijdens het fotograferen. Het klinkt misschien gek maar het is heel vervelend als het je overkomt 😉
Het is belangrijk om voldoende licht in je video te brengen. Pas op voor overbelichting van natuurlijk licht. Het is heel goed mogelijk om een mooi resultaat te krijgen zonder kunstlicht. Profiteer van het natuurlijke licht en plaats jezelf voor een raam met de smartphone voor je. We adviseren je om je zijdelings of 3/4 te positioneren. Zorg ervoor dat je nooit met je rug naar het raam staat, want dan krijg je tegenlicht. Zorg er ook voor dat je boven de achtergrond uitsteekt om geen schaduwen te creëren, dus ga niet te dicht bij je achtergrond staan.
Het hangt allemaal af van het soort video dat je maakt, maar het risico van je telefoon in je hand houden is dat je de bibbers krijgt. En wees je ervan bewust dat zelfs als je stilstaat, je nooit perfect stilstaat (we zien je de test live doen. Ja, je hand trilt!). Gebruik dus altijd een steun om je camera op te zetten: een statief, een meubelstuk, een vensterbank,... Het beeld is dan stabiel en prettiger om naar te kijken voor de kijker.
De huidige smartphones hebben een vrij goede ingebouwde microfoon. Zorg er echter voor dat je je in een zo stil mogelijke omgeving bevindt, zonder externe geluiden. Het bereik van deze microfoons is ook beperkt, dus blijf dicht bij je toestel om gehoord te worden. En als je een optimaal resultaat wil, zijn er kleine, betaalbare microfoons die de klus prima klaren. Praktisch, discreet en doeltreffend, de reversmicrofoon is een zeer goede oplossing.
Framing is heel belangrijk. Activeer in de camera-instellingen van je smartphone de optie "raster" om een raster op je scherm weer te geven. Plaats je onderwerp nooit in het midden van je scherm. Plaats het op het snijpunt van de krachtlijnen op het raster (die het scherm in drieën verdelen). Zorg er ook voor dat je de oriëntatie van je camera aanpast (staand of liggend), afhankelijk van het soort inhoud dat je produceert. Voor Instagram en TikTok moet je je toestel bijvoorbeeld verticaal houden, terwijl voor YouTube de inhoud in liggend formaat moet zijn.
Let op de omgeving achter je hoofdonderwerp. Kies een effen achtergrond, zonder al te veel details die de kijker zouden kunnen storen. 
Vermijd zoveel mogelijk zoomen. Zoomen op een smartphone maakt je beeld volledig pixelig en van slechte kwaliteit. Plaats jezelf zo dicht mogelijk bij je onderwerp om deze situatie te voorkomen.
Als je spreekt in je video, wacht dan altijd 1-2 seconden voordat je begint. Als je direct start bij het begin van je opname, kan je zin worden afgebroken. 
Bij het filmen adviseren we je om de camera te laten draaien, zelfs als je fouten maakt. Sterker nog, als je moeite hebt met een zin, aarzel dan niet om direct opnieuw te beginnen. Zo behoud je een dynamische toon. Video's kunnen gemakkelijk worden geknipt tijdens de montage, dus je hoeft je er geen zorgen over te maken. 
Na de opname is het nu tijd om je video te bewerken. Met deze stap kan je verschillende video's samenvoegen en bepaalde momenten eruit knippen. Er zijn veel gratis smartphone-applicaties die zeer gemakkelijk te gebruiken zijn. In dit stadium kan je je video wat ritme geven en rommelige beelden verwijderen. Vergeet niet altijd ondertitels toe te voegen aan je video. Op Facebook worden namelijk 85% van de video's zonder geluid bekeken. Jouw video moet daarom ook zonder geluid aantrekkelijk en begrijpelijk zijn. Ontdek al onze tips voor een stille maar aantrekkelijke video op sociale netwerken.

En zorg er natuurlijk voor dat je altijd batterij- en opslagruimte op je smartphone hebt. Maar sla je werk ook op een harde schijf of server op om onaangename verrassingen te voorkomen.

Heb je een video nodig?

Als je een agentschap wil inzetten om je bedrijfsvideo's te maken, dan zal Duckmotion graag naar je verzoek luisteren en het project samen bespreken. Duckmotion is een Brussels videoproductiebureau gespecialiseerd in motion design, snack content en digitale marketing. Wij maken krachtige video's die jouw doelen bereiken. 

Auteur