Duckmotion

De corporate branding-strategieën die je in 2024 moet kennen

Bedrijfsbranding

In de steeds veranderende zakenwereld is de "Bedrijfsbranding blijft een essentiële pijler voor elk bedrijf dat zijn stempel wil drukken op de markt. Maar Wat is corporate branding precies? Simpel gezegd is het de kunst en wetenschap van het vormgeven van de identiteit en het merkimago van een bedrijf om vertrouwen, erkenning en betrokkenheid te genereren bij het doelpubliek.


Merken staan voor ongekende merkuitdagingen. Om relevant en concurrerend te blijven, moeten ze de juiste vragen stellen en innovatieve merkstrategieën toepassen. Dus wat zijn de belangrijkste vragen die elk merk vandaag zou moeten stellen?

De belangrijkste vragen voor een merk in 2024

 1. Wat is onze geschiedenis? De consumenten van vandaag zijn op zoek naar authentieke merken waarmee ze zich kunnen identificeren. Het definiëren van een overtuigend en authentiek merkverhaal is essentieel om een emotionele band met je publiek op te bouwen. Het kledingmerk Patagonia heeft zijn merkimago opgebouwd rond zijn inzet voor het milieudie aansluit bij de waarden van veel consumenten.
 2. Hoe onderscheiden we ons van de concurrentie? In een verzadigde markt is het cruciaal om te bepalen wat jouw merk uniek maakt en dit duidelijk en effectief te communiceren naar je publiek. Apple onderscheidt zich bijvoorbeeld door zich te richten op innovatie, design en gebruikerservaring, waardoor het zich onderscheidt in de technologie-industrie.
 3. Zijn we afgestemd op de waarden van ons publiek? Merkwaarden worden steeds belangrijker voor moderne consumenten. Door ervoor te zorgen dat je bedrijf waarden belichaamt die overeenkomen met die van je publiek, kun je de merkloyaliteit en klantbetrokkenheid versterken. Het cosmeticamerk Dove heeft bijvoorbeeld aan populariteit gewonnen door diversiteit en inclusie te promoten in zijn reclamecampagnes.

Hoe kun je je corporate branding verbeteren?

Het verbeteren van je branding is essentieel om de aanwezigheid en invloed van je bedrijf op de markt te versterken. Hier zijn een paar concrete, bruikbare tips om je te helpen je merkstrategie te verfijnen:

 • Je doelgroep identificeren en begrijpen : Om een effectieve branding te creëren, moet je je doelgroep goed begrijpen. Doe onderzoek om hun behoeften, voorkeuren, koopgedrag en waarden te bepalen. Gebruik deze informatie om je boodschap en merkstrategieën daarop af te stemmen.
 • Bepaal het Unique Selling Point (USP), d.w.z. een penkel waardevoorstel: Een duidelijke en overtuigende USP helpt je bedrijf zich te onderscheiden van de concurrentie. Identificeer wat je product of dienst uniek maakt en specificeer hoe het de problemen oplost of tegemoet komt aan de behoeften van je doelgroep. Communiceer deze propositie consistent op alle contactmomenten met je klanten.
 • Een overtuigend verhaal maken: Boeiende verhalen zijn een krachtig merkmiddel. Ontwikkel een authentiek verhaal dat het verhaal vertelt van je bedrijf, de oorsprong, de waarden en de impact op het leven van je klanten. Gebruik anekdotes, getuigenissen en voorbeelden uit het echte leven om een emotionele band met je publiek te creëren. Video blijft het beste middel om authentieke inhoud te delen op je sociale netwerken.
 • Een consistent merkimago behouden: Zorg ervoor dat alle aspecten van je merk, waaronder je logo, kleuren, typografie en tone of voice, consistent zijn op alle kanalen en touchpoints. Consistentie zorgt voor merkherkenning en consumentenvertrouwen.
 • Ga de dialoog aan met je publiek op sociale netwerken: Sociale media zijn de ideale plek voor directe interactie met uw publiek. Maak relevante en boeiende inhoud, reageer op opmerkingen en privéberichten en neem deel aan conversaties om de relatie met uw klanten te versterken en loyaliteit op te bouwen.
 • Controleer je online reputatie: Online reputatie speelt een zeer belangrijke rol in het succes van je branding. Controleer regelmatig commentaren, beoordelingen en vermeldingen van je merk op sociale media, forums en beoordelingssites. Reageer snel op negatieve beoordelingen en onderneem actie om gerapporteerde problemen op te lossen.

4 trends in corporate branding in 2024

 1. Merk Doel: Bedrijven met een bredere doelstelling dan alleen winstgevendheid doen het steeds beter. Consumenten zijn op zoek naar merken die zich inzetten voor sociale en milieudoelen. Schoenenmerk TOMS staat bijvoorbeeld bekend om zijn 'One for One'-model, waarbij het voor elk gekocht paar schoenen een paar schoenen doneert aan een persoon in nood.

 2. De gepersonaliseerde klantervaring : Personalisering is de kern van merkstrategieën in 2024. Merken die hun klanten gepersonaliseerde ervaringen bieden, kunnen de merkloyaliteit versterken en de conversie verhogen. Veel e-commercesites gebruiken deze techniek. Amazon gebruikt bijvoorbeeld aanbevelingsalgoritmen om gepersonaliseerde producten aan te bieden op basis van de voorkeuren en het koopgedrag van elke klant.

 3. Gebruik van sociale media en digitale platforms: Sociale media en digitale platforms blijven een cruciale rol spelen in corporate branding. Merken die deze kanalen beheersen, kunnen hun bereik en invloed aanzienlijk vergroten. Neem bijvoorbeeld de 'Share a Coke'-campagne van Coca-Cola, waarbij consumenten werden aangemoedigd om foto's van gepersonaliseerde Coca-Cola-flesjes te delen op sociale netwerken. De campagne was een groot succes en zorgde voor consumentenbetrokkenheid en door gebruikers gegenereerde content.

 4.  Naast corporate branding, Personal branding wordt ook steeds belangrijker in 2024. De directeuren, oprichters en belangrijkste werknemers van een bedrijf spelen een cruciale rol in de publieke perceptie van het merk. Door hun eigen persoonlijke merkimago te ontwikkelen, kunnen ze de geloofwaardigheid en invloed van het bedrijf versterken. Moedig je teamleden aan om hun online aanwezigheid te cultiveren, hun expertise en passies te delen en zich in te zetten voor hun professionele gemeenschap. Door een authentieke band op te bouwen met hun publiek, helpen ze het merk menselijker te maken en duurzame relaties op te bouwen met klanten en zakenpartners. Personal branding wordt zo een essentiële aanvulling op corporate branding om de reputatie en wereldwijde impact van je merk in 2024 te consolideren. Hulp nodig bij het ontwikkelen van je personal branding? Duckmotion is een videobureau dat gespecialiseerd is in het maken van content voor sociale netwerken.

Het is aan jou!

Corporate branding blijft een essentiële factor voor elk bedrijf in 2024. Door de juiste vragen te stellen, innovatieve strategieën te gebruiken en op de hoogte te blijven van opkomende trends, kan je merk zich onderscheiden in een steeds veranderend concurrentielandschap. Als u uw merkimago wilt optimaliseren en uw digitale strategie wilt bepalen, Neem contact op met Duckmotion voor een gratis offerte.

Auteur