Duckmotion

Hoe maak je video's als een pro? 4 tips

Filmen is voor sommigen een natuurlijk proces, maar het is niet zo gemakkelijk. Om een opname van goede kwaliteit te maken, moet je bepaalde cinematografische regels respecteren en bepaalde technische aspecten kennen. 

 

In het algemeen maken video en fotografie gebruik van vergelijkbare, zo niet identieke, technieken. In dit artikelontdek je enkele belangrijke regels voor het maken van video-opnamen!

Inhoudsopgave

1. Tips om professionele video's te maken

#1 Zorg voor een goede beeldcompositie

Respecteer de regel van derden voor een perfecte beeldcompositie

#2 Focus op brede opnamen

Door je opnamen iets breder te filmen, kan je de kadrering later corrigeren, wat je achteraf heel wat gedoe kan besparen.

#3 Gebruik 2 camera's

Gebruik bij een interview minstens twee shots, een brede en een strakke, voor een dynamische montage. Dit geldt voor andere soorten video, maar is noodzakelijk voor een meer statische opname.

#4 Kies je acteurs zorgvuldig!

Inderdaad, je kan de beste opnamen ter wereld maken, maar als het acteerwerk niet volgt, zal het resultaat onvermijdelijk achterblijven bij je verwachtingen. Dus of je nu een video-interview of een korte film maakt, zorg ervoor dat je acteurs oefenen en in hun rol kruipen.

Beeldcompositie, regels van derden, opnamen, kadrering,... We leggen al deze technische termen uit in het volgende artikel.

2. De schaal van de plannen

Ten eerste is het shot een micro-sequentie die "de scène zet" voor de kijkers. Deze opname bevat de elementen die benadrukt moeten worden, het zal een beter begrip mogelijk maken van de scène die volgt.  

 

De regisseur moet de schaal van de opnamen beheersen om de personages in verhouding tot het kader een afgemeten verhouding en grootte te geven. 

#1 De big close-up

Deze extra grote close-up zal meestal gericht zijn op een specifiek deel van het gezicht, bijvoorbeeld om de scène intensiteit te geven.

Shots : Zeer close-up

#2 De close-up

De close-up wordt gebruikt om de aandacht te richten op een voorwerp of, in dit geval, een gezicht. Met de close-up kan je de achtergrond van de scène zien, maar het is moeilijk, zo niet onmogelijk, om de actie te lokaliseren.

Opname : Close-up

#3 De medium close up of borst-shot

De borst-shot geeft een steeds globaler beeld van de scène. Nogmaals, je wilt nergens snijden. De ideale plaats is net onder de borst.

Schoten : Borstschot

#4 De medium shot

De medium shot is het laatste shot dat nog genoeg van de setting laat zien om een actie te introduceren zonder de kijker te verliezen. In dit type opname wordt het personage op taillehoogte afgesneden.

Shots: close-up

#5 De knee-shot

In deze opname moet je oppassen dat je een persoon niet op kniehoogte doorsnijdt; net erboven is een betere optie voor een betere weergave. Als het personage grote gebaren moet maken, verdient dit type opname de voorkeur. Dit wordt ook American shot of cowboy shot genoemd, een naam die afkomstig is van westerns, en erop wijst dat zowel het gezicht als het pistool zichtbaar zijn.

Schoten: Amerikaans schot

#6 Het medium plan of de medium shot

Het medium shot omlijst het hele personage. Dit geeft de kijker een volledig beeld van de persoon in kwestie.

Schoten: medium schot

#7 De extreme long shot of het algemeen plan

Het lange shot, ook wel het algemene shot genoemd, bepaalt de context en de algemene stemming. Het is meestal een van de eerste opnamen die wordt gebruikt omdat het een beter begrip van de scène mogelijk maakt.

Schoten: algemeen schot

3. De invalshoek van de shot

De camerahoek is de oriëntatie van de camera in een verticaal vlak. Het beïnvloedt de perceptie van de kijker. 

Dit betekent dat, afhankelijk van de opname, hetzelfde onderwerp een andere perceptie van de opnamen mogelijk maakt. Daarom is het van essentieel belang de hoek van de shot te kiezen in overeenstemming met de gewenste bedoeling. 

#1 Frontaal 

Bij de frontale opname staat de camera evenwijdig aan de grond en op ooghoogte van de gefilmde persoon. Dit is de meest klassieke opname en wordt door de kijker als neutraal ervaren.

Schieten: frontaal
gif

#2 Over-the-shoulder

Het gezichtsveld wordt vooral gebruikt tijdens een dialoog tussen twee personages. Het doel is de kijker te laten geloven dat ze precies oog in oog stonden tijdens de uitwisseling. De positie en de hoek van de camera's zijn daarbij van belang. Deze techniek past de wet van 180° toe. Het maakt een duidelijker begrip van de scène mogelijk en wordt daarom veel gebruikt in film. Om "over-the-shoulder" te verkrijgen moeten de camera's 180° op een "denkbeeldige" lijn rond de personages worden geplaatst.

Schieten: veld tegen veld
gif

Wees voorzichtig, als je deze techniek wil gebruiken op een enkel karakter, bijvoorbeeld in een interview en om het geheel dynamisch te maken, moet de 30° wet gerespecteerd worden!

schot: 30°.
gif

#3 Dive 

In de duikmodus is de camera op de grond gericht en filmt het onderwerp van bovenaf. De mate van duiken kan variëren, afhankelijk van het gewenste effect. 

Als je bijvoorbeeld een vechtscène in zijn geheel wil laten zien, zodat de kijker de immensiteit van de confrontatie kan meten, kan je de camera volledig loodrecht op de grond plaatsen en zo de dimensie van de scène benadrukken voordat je overgaat naar een geweldige actiescène!

gif

Duiken kan natuurlijk ook subtieler, door de camera iets boven het onderwerp te plaatsen. Bij deze opname lijkt het onderwerp dichterbij en de diepte van de totale opname kleiner. De kijker bevindt zich dan in een dominante positie. Deze opname kan worden gebruikt om een indruk van minderwaardigheid, verdriet of medelijden te wekken.

schieten: duiken
gif

#4 De lage hoek

Zoals de naam al aangeeft, is de camera bij de achteropname naar boven gericht en filmt hij het onderwerp van onderaf. In tegenstelling tot duiken geeft deze opname een gevoel van dominantie aan het onderwerp en zal het geneigd zijn het groter te maken.

gezichtspunt: lage hoek
gif

Net zoals in andere creatieve domeinen is het allemaal een kwestie van variatie, maar pas op dat je niet overdrijft. Het is belangrijk om de opnamen om de x seconden te variëren, maar niet noodzakelijkerwijs elke shot. 

 

Raken we hier geen nieuw concept aan? Het gebruik van cutaways!

4. Insert shot of B-roll

De kijker raakt snel verveeld, wat betekent dat een scène verschillende korte shots moet hebben. Een video van enkele minuten kan niet statisch blijven. Om de 30 seconden van invalshoek veranderen, geeft de film een twist. Je begrijpt het al, voor een dynamische video zijn er ten minste twee gezichtshoeken en nodig.

 

Cutaways verwijzen ook naar scènes die op een ander tijdstip of vanuit een andere hoek zijn gefilmd. Deze scènes begeleiden de bedoeling van de video. Zoals je ziet, worden ze gebruikt om een video dynamischer te maken, en zijn ze zeer nuttig bij interviews of tijdens een zogenaamde "stilstaande" opname.

5. Camerabewegingen en verschuivingen

#1 Camerabeweging

De camerabeweging begeleidt het gebaar of de intentie van het onderwerp. Het doel is de actie of een specifiek element ervan te benadrukken.

gif

#2 De camera verplaatsen

Hier beweegt het publiek naar het onderwerp toe. Voor een optimaal resultaat is het vooral van belang de beweging precies af te stemmen op de persoon of het onderwerp in kwestie. 

 

In meer ritmische shots, zoals in een actiescène, kan de camera een belangrijkere rol spelen dan die van "begeleider", hij kan de toon van de scène zetten, afhankelijk van de manier waarop de film is opgenomen, en hij krijgt dan een echte rol als "acteur" in de film.

 

Laten we drie bekende bewegingstechnieken ontdekken, het panorama, de zoom en de dolly. Merk op dat het uiteraard mogelijk is de technieken te combineren om een bepaald resultaat te bereiken.

Het panorama zal de natuurlijke richting van de blik respecteren en zijn vaste positie handhaven. Een PAN-opname filmt van links naar rechts, terwijl een TILT-opname van boven naar beneden filmt.

gif

De zoom zal de invalshoek volledig kunstmatig veranderen. Het wordt vooral gebruikt om een emotie of een scène te accentueren. Het kan een variabele snelheid hebben, een zeer snelle zoom geeft een schokeffect, de zogenaamde "crashzoom".

gif

De dolly  veroorzaakt een camerabeweging en zal de natuurlijke richting van de scène respecteren, zodat de kijker erin kan opgaan. 

gif

6. Wat is de regel van derden?

Als je fotograaf bent, raken we aan een concept dat je al kent: de regel van derden! 

 

Deze regel bestaat erin de onderwerpen in te kaderen volgens de specifieke gebieden waar het oog van nature tot rust komt. Visueel verdeelt de regel van derden het beeld in drie verticale en drie horizontale delen. Deze lijnen vormen kruisingen en dit zijn de gebieden die het oog als eerste scant. 

 

Zoals je ziet, moet het onderwerp niet systematisch worden gecentreerd, maar eerder op de snijpunten worden geplaatst.

schieten: derden

Je gaat misschien niet meteen de film in, maar deze tips helpen je om de "traditionelere" video professioneler aan te pakken. Dus je kan deze technieken toepassen op je interview video's, YouTube, je TiktokReels Instagram, of je interne communicatie bijvoorbeeld! 

Wil je meer informatie? Het Duckteam heeft een boek gevonden dat het allemaal uitlegt "Het overlevingshandboek voor videografen".

Heb je een video nodig? Contacteer ons om je project te bespreken!

Auteur