Duckmotion

Waarom video gebruiken in je interne communicatie? 9 video-ideeën!

Interne communicatie is essentieel voor de goede werking van een bedrijf, en video is een ideaal middel om een boodschap doeltreffend over te brengen.

Dit artikel zal je helpen de impact van video in de interne communicatie te begrijpen. Ontdek ook enkele cijfers en 9 voorbeelden van video's voor een impactvolle interne communicatie! 

Inhoudsopgave

Wat is interne communicatie?

Interne communicatie wordt gedefinieerd als een boodschap aan de werknemers van een bedrijf. Het kan verschillende vormen aannemen, afhankelijk van de structuur van je bedrijf, van een eenvoudige e-mail tot video-inhoud. De impact zal uiteraard anders zijn.

Je kan een bericht sturen in de vorm van een nieuwsbrief, ideeënbus, instant messaging, conferentie ...

 

Je boodschap moet worden aangepast aan de cultuur van uw bedrijf. Je kan directer en informeler te werk gaan, via video's die intern door de werknemers zelf worden geplaatst. Of je kan een eerder "corporate" stijl overnemen met een duidelijk communicatieplan.

Motion design licht

Net als externe communicatie is het doel van interne communicatie het handhaven van consistentie en het overbrengen van een echte bedrijfscultuur. Bovendien maakt het gebruik van vergelijkbare, zo niet identieke, marketingcommunicatietechnieken.

Ontdek 6 digitale marketingtrends in 2022

Maar waarom video gebruiken in het hart van de interne communicatie? Laten we de impact van video illustreren aan de hand van enkele significante cijfers. 

Enkele cijfers

Cijfers gebruik van video in de interne communicatie, visueel geheugen, begrijpen van de boodschap, videoformaat,

Heb je inspiratie nodig? Het Duckteam geeft je enkele voorbeelden om je op weg te helpen met effectieve interne communicatie.

9 voorbeelden van video's om je interne communicatie een boost te geven

Een film die de bedrijfscultuur illustreert en de waarden benadrukt die jou dierbaar zijn. Dit is de ideale gelegenheid om je verschillende MVO*-verbintenissen onder de aandacht te brengen en om je te onderscheiden. 

 

*Maatschappelijk verantwoord ondernemen verwijst naar alle inspanningen die in het kader van hun activiteiten worden geleverd. Deze acties hebben betrekking op sociale, ecologische, economische en ethische kwesties. De aanpak kan vrijwillig of wettelijk bindend zijn.

De video versterkt de interne samenhang. Dit is een manier om mensen samen te brengen en te maken tot echte ambassadeurs. De werknemers zijn allemaal betrokken en worden een hecht team rond een gemeenschappelijke visie. Dit creëert een echt gevoel van saamhorigheid en stimuleert de bedrijfscultuur.

Een reeks interviews met je werknemers. Je kan een echte ruimte creëren voor uitwisseling met je medewerkers en de verschillende afdelingen. De interviews kunnen spontaan of meer uitgebreid zijn, met als doel een positieve boodschap over te brengen met een authentieke en impactvolle inhoud.

Informatieve video's met een meer corporate formaat maken het mogelijk om informatie zoals de balans of de algemene situatie van het bedrijf of andere minder verteerbare informatie op een lichtere manier te delen.

over

Welkom video's voor nieuwe werknemers om de werknemer tijdens zijn of haar eerste dagen te ondersteunen en te begeleiden. Dit type video zorgt voor een consistente ontvangst en structuur van de informatie.

Video kan een rol spelen voor een nieuwe medewerker in het bedrijf door een optimalisatie van de onboarding. Dit proces maakt een stressvermindering voor de nieuwkomer door deonbeperkte toegang tot duidelijke en verteerbare informatie. Op die manier voelt de werknemer zich direct geïntegreerd en wordt hij onmiddellijk ondergedompeld in de bedrijfscultuur.

Opleidingsvideo's voor werknemers die zich willen ontwikkelen door te blijven leren. Het is belangrijk een effectief programma op te zetten dat elk individu in staat stelt na te denken over ontwikkelingsmogelijkheden en zo zijn persoonlijke doelstellingen af te stemmen op die van het bedrijf. De screencast is een van de beste oplossingen voor dit doel.

Ontdek ook deze enquête die de waarde toont van video in training! 

Video is een krachtige hefboom en helpt om de dynamiek van het bedrijf en zijn werknemers te onderhouden. Bijvoorbeeld door permanente opleiding of door communiceren op een eerder luchtige manier over belangrijke bedrijfsgebeurtenissen en gegevens.

Retrospectieve video's projecten en/of evenementen. Dankzij video kan je immers al je medewerkers onmiddellijk bereiken. Een goede manier om hen te betrekken bij de algemene werking van het bedrijf is bijvoorbeeld het maken van video's waarin de projecten en gebeurtenissen van het afgelopen jaar worden samengevat. 

Een "motiverende toespraak" om de teams te stimuleren met een impactvolle boodschap dat het management er voor hen is. Dit soort spraak versterkt opnieuw het gevoel van integratie.

Storytelling gaat over het vertellen van je verhaal op een emotionele manier die betrokkenheid creëert. Het is een verteltechniek waarmee je een krachtig verhaal kan ontwikkelen dat de doelgroep uitnodigt tot interactie door commentaar te geven en/of te delen.

Video is een communicatiemiddel impactvol en aanpasbaar in verschillende formaten of stijlen. In welke sector je ook werkt, je zal altijd een aangepast videoformaat hebben voor het functioneren van je bedrijf. Afhankelijk van de doelstellingen is het mogelijk om zowel een eenvoudige video met uitleg te maken als een complexere video, bijvoorbeeld in verband met een storytelling.

Teasen is een goede manier om je werknemers te stimuleren. Het is een korte video - 15 tot 20 seconden - die de nieuwsgierigheid kan wekken en het doelpubliek in spanning kan brengen om hen aan te moedigen de video te bekijken zodra hij wordt uitgebracht. Een teaser gaat altijd vooraf aan een onthullingsvideo.

Zoals je hebt begrepen, is video een doeltreffend instrument voor optimale interne communicatie.

Heb je een video nodig?

Contacteer ons om je project te bespreken!

Auteur