Duckmotion

4 stappen om een effectieve bedrijfsvideo te maken

videobureau

Bent u als ondernemer op zoek naar effectieve manieren om uw bedrijf te promoten? Er zijn vele manieren en een van de meest effectieve is digitale communicatie. Deze communicatie heeft als voordeel dat het een representatief en dynamisch karakter heeft ten opzichte van andere communicatiemiddelen. Bovendien is het een gemakkelijk en effectief communicatiemiddel door de snelheid van verspreiding op multimediakanalen. Meer en meer wordt digitale communicatie van bedrijven gedaan met de bedrijfsvideo.

Het is tegenwoordig achterhaald om uw bedrijf en zijn activiteiten te blijven promoten via kanalen als de pers of de radio. In dit artikel gaan we het hebben over bedrijfsvideo's. We vertellen je eerst wat ze zijn, daarna geven we je 4 eenvoudige en gemakkelijke stappen om een effectieve bedrijfsvideo te maken. Laten we beginnen!

Bedrijfsvideo: wat is het?

A bedrijfsvideo is een video ontworpen door een bedrijf om over zichzelf te praten. In principe kan een bedrijfsvideo het bedrijf voorstellen, zijn geschiedenis, zijn missies en doelstellingen, zijn activiteiten, zijn competenties, enz. Het kan ook praten over de waarden die het bedrijf voorstaat. Het is een video waarmee het bedrijf zich in enkele minuten kan voorstellen aan zijn klanten of potentiële klanten. 

In andere gevallen zijn deze video's gericht op het personeel van het bedrijf. Ze worden ook wel bedrijfsfilm. Deze video's worden meestal gemaakt door particuliere bedrijven van allerlei omvang. Het is een bijzonder doeltreffend communicatiemiddel voor bedrijven die hun imago willen bevorderen. Of het nu gaat om een oud of een nieuw bedrijf, de bedrijfsvideo kan in korte tijd zeer bevredigende resultaten opleveren. 

In het digitale tijdperk verliezen de oude distributiekanalen (pers, radio, televisie) immers geleidelijk hun monopolie. Zowel jongeren als volwassenen richten zich vandaag resoluut op de digitale wereld en in het bijzonder op het internet (met sociale netwerken). Daarom zou elk bedrijf er goed aan doen zijn marketingstrategieën aan deze realiteit aan te passen. 

Nu u weet wat een bedrijfsvideo is, geven wij u de 4 cruciale stappen om een succesvolle bedrijfsvideo maken. Maar let er eerst op dat een goede bedrijfsvideo niet erg lang moet zijn. Niet langer dan 10 minuten. Te lange video's zijn niet erg effectief en werken vaak ontmoedigend. 

Hoe maak je een effectieve bedrijfsvideo?

Er zijn 4 stappen om een effectieve bedrijfsvideo te maken.

Stap 1: Bepaal de uitdagingen van uw video

Als u hebt besloten een video te maken voor uw bedrijf, moet u kunnen bepalen waar de video over gaat. Als u deze stap verkeerd zet, verspilt u niet alleen tijd, maar ook energie en geld. 

Voordat u begint met de montage van uw bedrijfsfilm, moet u een paar belangrijke vragen beantwoorden.

 

  • Wat? waar ga je het over hebben in je video? Overweeg nooit een video te monteren zonder eerst te weten waar de video over zal gaan. Er zijn verschillende mogelijkheden. Wilt u het hebben over uw activiteiten? Uw waarden? enz. Als u dat hebt besloten, denk dan na over het model dat u gaat gebruiken om uw boodschap over te brengen. U kunt kiezen voor een interview, een tutorial, enz.

 

  • Wie? Voor wie is uw bedrijfsvideo bedoeld? Is het voor een jong of volwassen publiek? Of is hij bedoeld voor oude of nieuwe klanten? Of uw eigen medewerkers? Uw leveranciers? Kortom, u moet vooraf bepalen voor wie uw video bestemd is, want de inhoud zal daaraan moeten worden aangepast.

 

  • Waar? Hier wordt de video gemonteerd. Dat kan bijvoorbeeld op het terrein van uw bedrijf of daarbuiten. De locatie kan variëren afhankelijk van de doelgroep of het doel dat u wilt bereiken. 

 

  • Wanneer? Ook dit is een cruciaal punt. U moet een periode voor de video bepalen en die kan ook variëren, afhankelijk van het doel. Wilt u het in de zomer doen? In de winter? In de ochtend of in de avond? Enz.

 

  • Hoeveel? Wees hierbij bijzonder nauwgezet. Maak eerst een inventaris op van de menselijke, technische, materiële, logistieke en financiële middelen waarover u beschikt. Vervolgens moet u ervoor zorgen dat u alle extra middelen die u nodig hebt tijdig kunt inzetten. U hoeft geen heel grote middelen in te zetten. Ga uit van wat u voorhanden heeft. 

 

  • Waarom? Zoals we hierboven al zeiden, kan een bedrijfsvideo worden gemaakt om verschillende doelstellingen te bereiken. Wilt u de geschiedenis van uw bedrijf presenteren? Zijn waarden? Uw activiteiten? Inderdaad, de inhoud van de video die u gaat produceren moet beantwoorden aan duidelijk omschreven doelstellingen. 

Door deze eerste stap goed uit te voeren, heeft u meer kans dat uw video de gewenste resultaten oplevert.

Stap 2: Opstellen van het script en een storyboard

Zodra u de onderwerpen van uw video hebt bepaald, is het belangrijk om uw script te ontwikkelen. Deze fase wordt vaak pre-productie genoemd. Concreet betekent dit dat je alles opschrijft wat je in gedachten hebt over hoe de video moet worden gemonteerd. 

Dit script verschilt niet veel van het script dat bij het maken van een film wordt gebruikt. U moet rollen toewijzen aan de verschillende mensen die betrokken zijn bij de montage van de video. Iedereen moet een bepaalde rol hebben, inclusief de regisseur, geluidstechnicus, cameraman en zelfs de acteurs. 

De verschillende scènes en dialogen moeten goed doordacht zijn. Zorg ervoor dat u de juiste acteurs kiest op basis van de boodschap die u wilt overbrengen aan uw doelgroep. U moet de locatie voor de video-opname enige tijd voor de dag van het evenement voorbereiden. 

Zorg er ook voor dat de boodschap die u wilt overbrengen door het doelwit wordt begrepen. Kies termen en uitdrukkingen die gemakkelijk te begrijpen zijn, er is geen sprake van om de doelgroep te imponeren met buitenissige uitdrukkingen. Gebruik sleutelwoorden die passen bij het doel dat u wilt bereiken.

Dan komt een belangrijk punt in beeld, genaamd de storyboard. Het is een grafische organisator die een verhaal of bijvoorbeeld een schrijfdoel geeft. Concreet is het een visueel middel waarmee u de informatie met betrekking tot de ontwikkeling van de video presenteert. 

Het doel is de hoofdlijnen van de video naar voren te brengen: de inleiding, de verhaallijn, uw specificiteit, een conclusie, enz. Er bestaan specifieke softwareprogramma's om het storyboarden te vergemakkelijken. 

Op DuckmotionWij hebben een gespecialiseerd team dat de beste software gebruikt om ervoor te zorgen dat u kwaliteitsscripts en storyboards krijgt.

Stap 3: de opname

Nu is het tijd om alles wat je eerder hebt gedaan in daden om te zetten. Als u tijdens de vorige fasen streng en nauwgezet bent geweest, zult u dat tijdens de opnames dubbel en dwars moeten zijn. Helaas zijn er in dit stadium soms verrassingen die je niet verwacht. U kunt bijvoorbeeld problemen krijgen met de microfoons, de belichting, of nog erger, de grillen van het weer (als u buiten filmt). Daarom kan de tijd die nodig is om een video op te nemen soms erg lang zijn, dus moet u zich daarop voorbereiden. 

Houd bij het plannen van de opname van de video rekening met de plaatsing van de verschillende luidsprekers. Bereid uw sprekers voldoende voor buiten de camera. Sommige mensen vinden het moeilijk om zich voor de camera uit te drukken. Dit kan te wijten zijn aan stress, gebrek aan zelfvertrouwen, enz. 

Neem de tijd om ze voldoende voor te bereiden, zodat u niet te veel tijd verliest met het steeds opnieuw repeteren van dezelfde scènes. Wij raden u ook aan een vriendelijke sfeer op de set te creëren. Zo kan iedereen zich ontspannen en eventuele spanning kwijtraken.

Er moet een perfecte coördinatie en synchronisatie zijn tussen de verschillende leden van de technische staf: regisseur, cameraman, geluidstechnicus, enz. 

Zorg ervoor dat het geluid van goede kwaliteit is. Niemand kan genieten van het luisteren naar een video met slecht geluid. Omgevingslawaai mag het geluid van de video niet beïnvloeden. Wij raden u aan gebruik te maken van micro-crafts die praktisch en doeltreffend zijn. 

Evenzo moet de nadruk worden gelegd op de verlichting tijdens de opname van de video. Als de verlichting slecht is, is het moeilijk om lang naar de video te kijken, ook al is hij interessant.

 

Bent u op zoek naar een videobureau gespecialiseerd in snack content, motion design, digitale marketing, branding & webdesign, social media? Daag ons nu uit!

Stap 4: Post-productie

Het doel van deze fase is de video te sublimeren om een uitstekend resultaat te verkrijgen. De postproductie bestaat uit 5 hoofdfasen: de-rushing, editing, dressing, colour grading en mixing. 

Uitpakken 

Deze stap bestaat uit het sorteren van al het beeldmateriaal dat u tijdens de montage van de video zult gebruiken. Deze beelden worden rushes genoemd. Hier moet u alle videobeelden van slechte kwaliteit die u niet kunt gebruiken, verwijderen. Om dit te doen, moet u elk stuk beeldmateriaal kritisch analyseren op onvolkomenheden. Deze onvolkomenheden kunnen te wijten zijn aan geluid, belichting, enz. Als het de-rushen goed gebeurt, kost het monteren minder tijd.

 

Montage 

Hier gaat het erom alle sequenties die tijdens het afleiden zijn geselecteerd, terug te halen om ze goed te kunnen bewerken. Afhankelijk van het soort video dat u bewerkt, kunt u bijvoorbeeld beginnen met muziek. Zorg er tijdens de montage voor dat de verschillende sequenties elkaar perfect opvolgen. 

U kunt een eerste test doen en deze voorleggen aan een of meer externe mensen om hun mening te krijgen. Het doel is uit te vinden of zij de boodschap achter de video kunnen begrijpen. Afhankelijk van de feedback die u krijgt, kunt u de kwaliteit van de montage verbeteren. 

 

Dressing

Deze fase bestaat uit de integratie van de grafische elementen die nodig zijn voor de kwaliteit van de video. Dit omvat de titel, de ondertitels, de dankbetuigingen, het logo, de bijschriften, enz. 

 

Kalibratie 

Op dit niveau gaat het erom de fouten te corrigeren die tijdens de opname zijn gemaakt, met name wat betreft de belichting (overbelichting, slechte kleurbalans). Daartoe moet u de verschillende opnamen opnieuw bekijken. Het doel van deze fase is de video echt te verfraaien en aangenamer te maken om naar te kijken. 

Mengen 

Het eerste waar je op moet letten is dat je van het begin tot het einde van de video hetzelfde ritme in het geluid moet aanhouden. Het mag niet te laag of te hoog zijn. Het is het geluid dat de video tot leven brengt. Als je tijdens een interview muziek op de achtergrond afspeelt, zorg er dan voor dat het volume van de muziek laag staat, zodat de spreker goed te horen is.

mentity setup schieten

Onze tips voor een geslaagde bedrijfsvideo

Wanneer u een bedrijfsvideo voor uw bedrijf gaat maken, moet u er alles aan doen om zo origineel mogelijk te zijn. Je video moet een echte toegevoegde waarde hebben. Probeer onderzoek te doen, kijk naar voorbeelden van soortgelijke video's die al gemaakt zijn en haal daar inspiratie uit. Met wat je geleerd hebt, ontwikkel je je creatieve geest om met iets authentieks te komen. 

 

Wees professioneel en zie geen enkel aspect over het hoofd, want het succes van uw video hangt ervan af. Zoals we al eerder zeiden, hoef je geen video met veel kilometers te maken om je boodschap over te brengen, dat zou contraproductief zijn. Ga voor kwaliteit boven kwantiteit. Het heeft geen zin om onnauwkeurige informatie in je video te zetten, want vroeg of laat zal dat gevolgen hebben. 

 

Wees dus eerlijk over alle informatie die je overbrengt. Je hoeft niet alles te zeggen, maar wat je zegt moet waar zijn. Het laatste advies dat we je geven is om de beeldrechten te respecteren. Film nooit iemand zonder zijn toestemming. 

 

Dit is wat u moet weten om een bedrijfsvideo voor uw bedrijf te maken. De bedrijfsvideo is een eenvoudige en zeer effectieve manier om je doel te bereiken. Haast u niet en doe elke stap volgens de regels van de kunst. Als u echter professionals nodig hebt om u te helpen bij het maken van uw bedrijfsvideo's, kunt u contact met ons opnemen.

Auteur